Sposób przygotowania:
Sajgonki z kaszą gryczaną
Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Bernadetta
Core
Halny