Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sajgonki z kaszą gryczaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne wegańskie sajgonki - większą ilość farszu zawijałam w podwójny papier ryżowy, ale można robić z pojedynczych arkuszy...

Sajgonki z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sajgonki z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kaszą gryczaną
Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Sajgonki z kaszą gryczaną
Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę.
Sajgonki z kaszą gryczaną
Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.