Sałatka z fasolki zielonej z pieczarkami i serem mozarella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolkę umyć, odciąć końcówki z obu stron i ugotować we wrzątku do miękkości (około 12 minut). Pieczarki oczyścić, odciąć brudne

Sałatka z fasolki zielonej z pieczarkami i serem mozarella

Składniki:

Sałatka z fasolki zielonej z pieczarkami i serem mozarella

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z fasolki zielonej z pieczarkami i serem mozarella
Fasolkę umyć, odciąć końcówki z obu stron i ugotować we wrzątku do miękkości (około 12 minut). Pieczarki oczyścić, odciąć brudne końcówki ogonków i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na maśle pieczarki, z dodatkiem rozgniecionego ząbka czosnku, aby straciły surowiznę i lekko się przyrumieniły, odparować nadmiar cieczy, lekko posolić, popieprzyć. Ser mozarella pokroić w półtalarki. Zrobić sos mikserem: pokrojone drobno filety anchois zmielić z musztardą, oliwą, cukrem, solą, pieprzem. Jeśli nie mamy odpowiedniego miksera, możemy sos utrzeć w moździerzu. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Do salaterki włożyć ugotowaną fasolkę, ser i grzyby, pomieszać, polać sosem, posypać posiekanymi ziołami podawać na ciepło lub na zimno.

Tagi:

sery zioła ser