Sposób przygotowania:
Sandacz w panierce z pieczarkami
Umyte filety * osuszyć i zalać 1/3 szklanki oleju zmieszanym z sokiem z cytryny . Posolić delikatnie i posypać mielonym pieprzem z obu stron .Zostawić na 30 minut . Oczyścić pieczarki. Wykręcić ogonki . Duże kapelusze przekroić na połówki lub ćwiartki. Usmażyć na rumiano na odrobinie oleju . Pod koniec smażenia lekko posolić i posypać pieprzem. Zdjąć z patelni . Wyjąć rybę z marynaty . Osuszyć dokładnie na papierowych ręcznikach kuchennych . Panierować w mące ziemniaczanej , roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej- na rozgrzanym usmażyć sandacza na rumiano z obu stron . Gdy jest gotowy dołożyć masło i niech się ,, spieni". Wrzucić pieczarki i dosmażyć je . Dobrze jest oprócz pieczarek podać jeszcze np. surówkę z kiszonej kapusty lub sałat z dresingiem. Podaję z frytkami. * Ja kupuję sandacza całego , wypatroszonego , oskrobanego bez głowy . Filetuję , a kręgosłup , ogon , boczne skrzela odkładam na zupę dodając kawałki innych ryb słodkowodnych .