Sposób przygotowania:
Schab faszerowany kapusta
Farsz Namocz i ugotuj suszone grzyby. Następnie drobno siekamy lub miksujemy w blenderze. Drobno siekamy cebule i czosnek następnie podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju. Po chwili dorzucamy grzyby i trochę masła oraz startego majeranku, doprawiamy do smaku. Pozostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, ciągle mieszając. Farsz przekładamy do średniej wielkości naczynia. Dodajemy drobno posiekaną kiszoną kapustę. Całość doprawiamy do smaku. Do farszu dodajemy również jajko i kasze manne można do tego dodać troche bułki tartej gdyby masa wydawała nam sie za luźna. Przygotowujemy 250 ml bulionu. Schab rozcinamy na pół, żeby wyszła nam rolada, następnie posypujemy delikatnie solom i pieprzem z każdej strony. W środek wkładamy farsz ale nie zbyt blisko krawędzi, żeby nie wypłynął w czasie pieczenia. Zwijamy schab tak by na całej długości miał jednakową grubość. Na koniec obwiązujemy go sznurkiem dociskając na brzegach by farsz przesunął się bliżej środka. Dodatkowo zeby nie wypłynął brzegi obkładamy foliom aluminiową. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, zalewamy przygotowanym wczesniej bulinem i obkładamy suszonymi śliwkami. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st C piekranika i pieczemy ok. 1,5 h.Gdy mięso jest juz gotowe pozostawiamy je w naczyniu do czasu wystygnięcia. Mieso podajemy pokrojone w grube plastry. Dla dodania smaku można je polać sosem z pieczeni zaprawionym odrobinom masała bądź można przed podaniem odgrzać w tak przygotowanym soseie.