Sposób przygotowania:
Schab korzenny w glazurze
Schab umyć i na minutę zanurzyć we wrzątku. Wyjąć, osuszyć, natrzeć olejem, solą pieprzem oraz sproszkowanym cynamonem i kardamonem. Ułożyć w podłużnym naczyniu. Jabłka umyć (nie obierać), pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne, obłożyć nimi mięso, przykryć folią spożywczą i 2-3 godz trzymać w chłodzie (można również zostawić na noc). Potem mięso i jabłka zrumienić na patelni, dodając nieco masła, włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnikarozgrzanegodo160st. C i piec ok. 85 minut.Przygotować glazurę: Sok pomarańczowy wlać do garnka, dołożyć korę cynamonu oraz ziarna kardamonu i gotować aż połowa płynu odparuje. Wtedy dodać resztę masła, cukier, miód, wymieszać i gotować, aż powstanie gęsty syrop-glazura. Gdy mięso będzie już miękkie, rozciąć i usunąć rękaw, a mięso i jabłka polać glazurą i jeszcze 5-7 min. piec w temp. 180 st. C.
marietta
mala-madzia
O tak:) robiłam go pierwszy raz ale na pewno nie ostatni ;)