Sposób przygotowania:
Schab na pikantnie
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki. Duży pomidor umyć, pokroić na cwiartki. Marchewkę oczyścić, obrać, pokroić na kawałki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać cienko ze skórki. pokroić skórkę cytrynową w paseczki. Blache opłukać zimną wodą. Ułożyć mięso, cebule marchewkę i pomidor, posypać połową cytrynowej skórki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 90 minut w temp. 175 stop. C. Po 30 minutach podlać rosołem. Natkę opłukac, osuszyć, drobno posiekać.Wymieszać z roztartym czosnkiem, resztą skórki cytrynowej oraz posiekanym rozmarynem. Posmarować mięso 10 minut przed końcem pieczenia. Dymkę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Małe pomidory podzielić na połówki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć dymkę 7 minut. po 4 minutach wrzucić pomidory, doprawić. Pieczeń zdjąć z blachy. Sos przecedzić zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować, doprawić do smaku. Schab z jarzynką przełożyć na półmisek, sos przelać do sosjerki.