mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Schab po Gdańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moczenie mięsa w marynacie piwnej sprawia, że schab nabiera fajnego, ciekawego aromatu.

Schab po Gdańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Schab po Gdańsku

 

Sposób przygotowania:

Schab po Gdańsku
Do piwa dodaję drobno posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i ulubione zioła. Przygotowaną marynatą zalewam rozbite kotlety schabowe, przykrywam folią spożywczą naczynie i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki. Następnie kotlety obtaczam w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem. Panieruję schabowe w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na patelni. Do śmietany dodaję pieprz oraz ulubione zioła, polewam śmietaną usmażone kotlety. Podaję kotlety z ugotowanymi ziemniakami, posypane posiekaną natką pietruszki.
Schab po Gdańsku
Kotlety schabowe rozbijam tłuczkiem niezbyt grubo i niezbyt cienko
Schab po Gdańsku
Wkładam rozbite kotlety do przygotowanej marynaty piwnej