kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

schab z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Schab nadziewany grzybami w sosie kremowym z kurek- podwójnie grzybowa pieczeń świąteczna- sprawdzony przepis już trzykrotnie i jest niezły

schab z kurkami

Składniki:

schab z kurkami

 

  • kg schabu środkowego
  • sól, pieprz
  • kieliszek wódki
  • łyżka tymianku
  • po szczypcie- majeranku, rozmarynu
  • kapelusz suszonego prawdziwka
  • kilka suszonych podgrzybków- nóżki
  • 2 łyżki oleju

 

  • paczka mrożonych kurek
  • łyżka koperku
  • kubek śmietanki 30 %, około 0.5l
  • 1 posiekana szalotka
  • 3 łyżki masła
  • sól. pieprz biały

 

Sposób przygotowania:

schab z kurkami
Schab nakłuwamy nożem w kilku miejscach, wkładamy do środka nóżki z grzybów, nie za dużo- 5 na kilo mięsa. Nacieramy wódka, sola, pieprzem, posypujemy przyprawami zmieszanymi z roztartym kapeluszem grzyba. I do lodówki na godzinkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 st, mięso wkładamy do rękawa, polewamy olejem i pieczemy godzinkę.
W tym czasie robimy sos- szklimy szalotkę, dodajemy rozmrożone kurki, dusimy 15 min, dodajemy śmietanę i redukujemy na małym ogniu do 2/3 objętości. Doprawiamy solą, białym pieprzem i koperkiem. Schab kroimy w plastry i podajemy z sosem.

Tagi:

schab