Sposób przygotowania:
schab z kurkami
Schab nakłuwamy nożem w kilku miejscach, wkładamy do środka nóżki z grzybów, nie za dużo- 5 na kilo mięsa. Nacieramy wódka, sola, pieprzem, posypujemy przyprawami zmieszanymi z roztartym kapeluszem grzyba. I do lodówki na godzinkę. Nagrzewamy piekarnik do 170 st, mięso wkładamy do rękawa, polewamy olejem i pieczemy godzinkę.
W tym czasie robimy sos- szklimy szalotkę, dodajemy rozmrożone kurki, dusimy 15 min, dodajemy śmietanę i redukujemy na małym ogniu do 2/3 objętości. Doprawiamy solą, białym pieprzem i koperkiem. Schab kroimy w plastry i podajemy z sosem.
W tym czasie robimy sos- szklimy szalotkę, dodajemy rozmrożone kurki, dusimy 15 min, dodajemy śmietanę i redukujemy na małym ogniu do 2/3 objętości. Doprawiamy solą, białym pieprzem i koperkiem. Schab kroimy w plastry i podajemy z sosem.