Sposób przygotowania:
Schabowe mnie teroryzują :
Kotlety ,, rozklepać " tłuczkiem do mięsa na cienki płat . Posolić , posypać mielonym pieprzem , posmarować majonezem , posypać każdy łyżką sera zmieszanego z koprem .Złożyć na pół. Doprawić po wierzchu Delikatem. Panierować w jajku i bułce tartej ( dwukrotnie ).
Z pieczarek wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapelusze na rumiano z obu stron ( obok podsmażyć ogonki ). Zdjąć z patelni .Przestudzić . Ogonki drobno usiekać i zmieszać z serem zmieszanym z koperkiem ) .Uformować 8 kulek .W każdą pieczarkę włożyć kulkę nadzienia .Wędzonkę owinąć wkoło pieczarki tak by farsz nie wypadał. Z góry lekko ścisnąć i spiąć wykałaczkami. Włożyć na tłuszcz od smażenia pieczarek i chwilę rumienić delikatnie przekładając na drugą stronę , przykryć pokrywką i poddusić .
W czasie kiedy pieczarki się duszą - usmażyć na rumiano (na rozgrzanym oleju z masłem ) kotlety schabowe .
Podawać z ziemniakami obkładając kotlety pakiecikami pieczarkowymi.
Mama zadowolona bo ma schabowe - ja zadowolona bo jest coś nowego- Smaczne.
Uprzedzam ,że wychodzą z tego 2 duże porcje - ja po prostu połowę zamroziłam na zaś potem , a połowę podzieliłam na połowę i starczyło ( tzn. po pół kotleta i 2 pieczarki na jedną porcję )
Z pieczarek wykręcić ogonki i bardzo drobno pokroić . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kapelusze na rumiano z obu stron ( obok podsmażyć ogonki ). Zdjąć z patelni .Przestudzić . Ogonki drobno usiekać i zmieszać z serem zmieszanym z koperkiem ) .Uformować 8 kulek .W każdą pieczarkę włożyć kulkę nadzienia .Wędzonkę owinąć wkoło pieczarki tak by farsz nie wypadał. Z góry lekko ścisnąć i spiąć wykałaczkami. Włożyć na tłuszcz od smażenia pieczarek i chwilę rumienić delikatnie przekładając na drugą stronę , przykryć pokrywką i poddusić .
W czasie kiedy pieczarki się duszą - usmażyć na rumiano (na rozgrzanym oleju z masłem ) kotlety schabowe .
Podawać z ziemniakami obkładając kotlety pakiecikami pieczarkowymi.
Mama zadowolona bo ma schabowe - ja zadowolona bo jest coś nowego- Smaczne.
Uprzedzam ,że wychodzą z tego 2 duże porcje - ja po prostu połowę zamroziłam na zaś potem , a połowę podzieliłam na połowę i starczyło ( tzn. po pół kotleta i 2 pieczarki na jedną porcję )
yola
Natala1210
bernika
Jojo
Babciagramolka
Tak na prawdę to ja też lubie te tradycyjne ale troche się przekomarzam z Mamą bo Ona ma jadłowstręt po lekowy ( a i ze względu na wiek już najchętniej by nie jadła ) a jak dostarczam jej ciągle nowych bodźców smakowych i wzrokowych to jakoś to przewalczamy . A że ja lubię eksperymenty to jadłospis nam sie za bardzo nie powtarza . Jak zrobię to samo raz na pół roku to ,, zmiata " z talerza aż miło popatrzeć a jak jemy coś dzień po dniu to już jest z tym gorzej . Takie to uroki gotowania ,, pod dyktando "
Śliweczka
mamqa
Podsumowując: schabowe dobre, pieczarki rewelacyjne :)