Sposób przygotowania:
schabowe z pieczonymi ziemniakami
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Do naczynia żaroodpornego wlać 6 łyżek oleju i wyłożyć kawałki ziemniaków. Następnie posypać je przyprawą do ziemniaków
frytek. Ziemniaki piec w temp. 180°C ok. 45 min.
Plastry schabu podzielić na pół i rozbić tłuczkiem.
Pieczarki oczyścić i pociąć na plasterki. Cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na 3 łyżkach oleju podsmażyć pieczarki i cebulę. Przyprawić,
odstawić. Jajko rozkłócić. Dodać sól, pieprz i vegetę. Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na pozostałym oleju. Kotlety ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia. Na każdym ułożyć porcję pieczarek i żółtego sera. Wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Gotowe kotlety schabowe podawać razem z pieczonymi ziemniaczkami.
frytek. Ziemniaki piec w temp. 180°C ok. 45 min.
Plastry schabu podzielić na pół i rozbić tłuczkiem.
Pieczarki oczyścić i pociąć na plasterki. Cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na 3 łyżkach oleju podsmażyć pieczarki i cebulę. Przyprawić,
odstawić. Jajko rozkłócić. Dodać sól, pieprz i vegetę. Mięso panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na pozostałym oleju. Kotlety ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia. Na każdym ułożyć porcję pieczarek i żółtego sera. Wstawić na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Gotowe kotlety schabowe podawać razem z pieczonymi ziemniaczkami.