Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Serniczek dwa smaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i rozpływający się w ustach serniczek z czekolada i ajerkoniakiem

Serniczek dwa smaki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serniczek dwa smaki

 

  • Ciasto kakaowe na spód :
  • 1/2 kostki margaryny KASIA
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • masa serowa :
  • 1 kg twarogu tłustego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki adwokata
  • 1 czekolada gorzka
  • polewa:
  • 2 mleczne czekolady z orzechami
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Serniczek dwa smaki
Wykonanie masy serowej: Twaróg zmielić i odstawić. Jajka zmiksować z margaryną ,śmietaną i cukrem. Do gładkiej masy dodać zmielony ser i na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy ajerkoniak,a do drugiej stopioną i ostudzoną czekoladę. Masy wymieszać i odstawić.
Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami.Masę wymieszać z mąką ,kakao,olejem i proszkiem do pieczenia .Cisto podpiec w średniej wielkości blaszce.Piec przez 10 minut w 160 stopniach.
Na podpieczony spód wyłożyć i wyrównać ciemną masę ,a na górę jasną masę.Pieczemy przez ok. godzinę czasu w 160 stopniach. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i wymieszaną z masłem.
Serniczek dwa smaki
Etap 1