Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Sernik kakaowy z rosą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny kakaowy serniczek z pianką na każdą okazję. Zamiast pianki można sernik polać polewą czekoladową.

Sernik kakaowy z rosą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kakaowy z rosą

 

  • CIASTO:
  • margaryna - 3/4 kostki
  • żółtka -3 szt
  • cukier - 0,5 szkl
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • tłuszcz do formy
  • MASA SEROWA:
  • kakao- 2 łyżki
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • cukier - 0,5 szkl
  • ser trzykrotnie mielony - 3 kostki
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • sok z 1 cytryny
  • olej - 1/2 szkl
  • mleko - 2 szkl
  • BEZA
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 białka jaj

Sposób przygotowania:

Sernik kakaowy z rosą
CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać. Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.

MASA SEROWA Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko. Następnie wybić jajka, dodać cukier, zmiksować składniki. Podzielić masę na 2 części, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Wylewać masę na ciasto, na przemian, raz ciemna , raz jasna , do wykorzystania składników, masa będzie bardzo rzadka, ale ma tak być. Włożyć do piekarnika na godzinę piec w 180 stop.

BEZA Na dziesięć minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wyłożyć pianę ubitą z pozostałych 3 białek i resztą cukru. Zapiec.
Sernik kakaowy z rosą
Przygotowano kruche ciasto i wyłożono do brytfanki
Sernik kakaowy z rosą
Masa serowa zrobiona i podzielona na 2 części do jednej dodano kakao
Sernik kakaowy z rosą
Masa serowa kakaowa wylana na ciasto kruche
Sernik kakaowy z rosą
Wylano masy serowe na przemian raz biała raz ciemna i wymieszana widelcem