Sposób przygotowania:
Sernik papieski
Ciasto: Z mąki pszennej, margaryny, smalcu, żółtek, jajka, proszku do pieczenia i cukru pudru zagniatamy ciasto. Dajemy na formę o wymiarze 25/36 wyścieloną papierem do pieczenia.
Ser: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem dodajemy po trochu pozostałych składników i sera, ciągle ucieramy. Ser wykładamy na ciasto i pieczemy 20 minut.
Piana: Białka ubijamy z cukrem. Orzechy mieszamy z mąką i bułką tartą wsypujemy do ubitej piany. Pianę wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze do 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa: Margarynę roztapiamy wraz z cukrem na patelni, wsypujemy słonecznik i prażymy go ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Studzimy ciągle mieszając, aby się nie zbrylił. Masło ucieramy z kajmakiem i wykładamy na zimny ser, a w masę wciskamy zimny słonecznik.
Ser: Żółtka i jajka ucieramy z cukrem dodajemy po trochu pozostałych składników i sera, ciągle ucieramy. Ser wykładamy na ciasto i pieczemy 20 minut.
Piana: Białka ubijamy z cukrem. Orzechy mieszamy z mąką i bułką tartą wsypujemy do ubitej piany. Pianę wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze do 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa: Margarynę roztapiamy wraz z cukrem na patelni, wsypujemy słonecznik i prażymy go ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Studzimy ciągle mieszając, aby się nie zbrylił. Masło ucieramy z kajmakiem i wykładamy na zimny ser, a w masę wciskamy zimny słonecznik.