Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Sernik piernikowy bardzo kremowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny świąteczny sernik piernikowy- mój ulubiony :)

Sernik piernikowy bardzo kremowy

Składniki:

Sernik piernikowy bardzo kremowy

 

  • Składniki na spód:
  • 180 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych( najlepiej za pomocą blendera)
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g posiekanych drobno orzechów włoskich
  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru i kardamonu

 

  • Składniki na masę:
  • 350 g twarogu śmietankowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub gotowy serek do serników
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • łyżka mąki pszennej
  • aromat rumowy (do smaku)

 

  • Dodatkowo kakao i cynamon do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik piernikowy bardzo kremowy
Przygotowanie spodu: Tortownicę o wymiarach 20-23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie przygotowane składniki należy razem wymieszać i wcisnąć w spód blaszki oraz boki,odstawić do momentu przygotowania masy serowej. Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki zmiksować ( jaja w całości). Uwaga masa jest tak pyszna więc należy uważać żeby nie zjeść całej przed upieczeniem ;p Przygotowany ser wylewamy na ciasteczkowy spód torownicy. Sernik należy piec przez 60 minut w 180 stopniach po czym wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na cała noc. Przed podaniem fajnie jest udekorować to cudo kakao wymieszanym z cynamonem. Smacznego Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z bloga Moje Wypieki