piskotka

piskotka

Kucharz
[Przepisów: 10]

sernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze piekę ten sernik na święta bożego narodzenia

sernik świąteczny

Składniki:

sernik świąteczny

 

  • ciasto kruche:
  • 1 margaryna
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa,
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • brzoskwinie w puszce
  • masa makowa:
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag kokosu

Sposób przygotowania:

sernik świąteczny
Składniki przeznaczone na ciasto zagniatamy. 1/3 ciasta zamrażamy, pozostałe chłodzimy, a następnie rozkładamy na blaszce. Ucieramy składniki na masę serową. Masę rozsmarowujemy na cieście. Brzoskwinie osączamy, kroimy w plastry i układamy na masie serowej. Mak mielimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, mieszamy z resztą składników na masę makową. Rozsmarowujemy na brzoskwiniach. Zamrożone ciasto kruszymy na masę makową. Całość pieczemy około 60 minut w temp. 180 °C.