SUPERPRZEPIS

Sernik z awokado i winogronem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik z awokado i winogronem

Sernik na zimno z dodatkiem awokado i galaretki winogronowej jest pyszny i otrzeźwiający. Rewelacyjny w upalne dni.

Składniki:

Sernik z awokado i winogronem

 

  • Ciasto
  • 2 małe jajka
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kulka mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa
  • 50 dag sera z wiaderka
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 ml soku z cytryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 25 dag serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki winogronowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ziarenka z pół laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Sernik z awokado i winogronem

ETAP 1:

Sernik z awokado i winogronem
Z jajek, mąki, cukru i szpinaku przygotować ciasto

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtko i olej. Następnie delikatnie mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odciśnięty z wody szpinak.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 22x22 cm ( u mnie była foremka w kształcie serca) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.

ETAP 2:

Sernik z awokado i winogronem
Ser połączyc z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami

2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, ostudzić. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ i od razu zmiksować z sokiem z cytryny.

Ser, serek mascarpone, śmietanę i cukier puder i ziarenka z wanilii zmiksować na niewielkich obrotach dodając stopniowo mus z awokado

ETAP 3:

Sernik z awokado i winogronem
Masę serową połączyć z zimną lecz jeszcze płynną galaretką

Pod koniec do masy serowej wlać płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Sernik z awokado i winogronem
Na upieczone, zielone ciasto wylać przygotowany ser

Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odłożyć do stężenia.

Z upieczonego zimnego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, wylać przygotowaną masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Następnie ułożyć winogrona i maliny, zalać tężejącą galaretką. Ponownie odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.