Sposób przygotowania:
Sernik z awokado i winogronemETAP 1:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtko i olej. Następnie delikatnie mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i odciśnięty z wody szpinak.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 22x22 cm ( u mnie była foremka w kształcie serca) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
ETAP 2:
2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, ostudzić. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, łyżeczką wydrążyć miąższ i od razu zmiksować z sokiem z cytryny.
Ser, serek mascarpone, śmietanę i cukier puder i ziarenka z wanilii zmiksować na niewielkich obrotach dodając stopniowo mus z awokado
ETAP 3:
Pod koniec do masy serowej wlać płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odłożyć do stężenia.
Z upieczonego zimnego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, wylać przygotowaną masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Następnie ułożyć winogrona i maliny, zalać tężejącą galaretką. Ponownie odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.