Sposób przygotowania:
Sernik z białą masą budyniową na ciemnym spodzie
Ciasto: margarynę posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki (oprócz kakao), szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać kakao. Z ciasta uformować dwie kule, owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Masa serowa: miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Po łyżce dodawać dwukrotnie zmielony biały ser. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, obtoczone w mące bakalie i ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa: odlać 1/3 mleka. W tym mleku rozprowadzić mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mleko wymieszane z mąką i żółtkami. Na bardzo małym ogniu ugotować budyń.
Miękkie masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać ostudzony budyń, ubić całość mikserem na krem.
Jasne ciasto rozwałkować. Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Upiec jasny placek.
Ciemne ciasto rozwałkować. Blaszkę takiej samej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do formy, wylepić nim dno, formując wyższe brzegi. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec około 60 minut na złoty kolor.
Na upieczony i ostudzony sernik na ciemnym spodzie wyłożyć krem budyniowy, przykryć upieczonym i wystudzonym jasnym plackiem.
Gotowy sernik polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Masa serowa: miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Po łyżce dodawać dwukrotnie zmielony biały ser. Białka jajek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, obtoczone w mące bakalie i ubite białka. Wszystko dokładnie wymieszać.
Masa budyniowa: odlać 1/3 mleka. W tym mleku rozprowadzić mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mleko wymieszane z mąką i żółtkami. Na bardzo małym ogniu ugotować budyń.
Miękkie masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać ostudzony budyń, ubić całość mikserem na krem.
Jasne ciasto rozwałkować. Dużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Upiec jasny placek.
Ciemne ciasto rozwałkować. Blaszkę takiej samej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do formy, wylepić nim dno, formując wyższe brzegi. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec około 60 minut na złoty kolor.
Na upieczony i ostudzony sernik na ciemnym spodzie wyłożyć krem budyniowy, przykryć upieczonym i wystudzonym jasnym plackiem.
Gotowy sernik polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.