gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Sernik z brzoskwiniami inaczej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobry przepis na sernik, polecam

Sernik z brzoskwiniami inaczej

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami inaczej

 

  • CIASTO NA SPÓD
  • 15 dag margaryny
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1,10 kg sera białego półtłustego
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 200 gramów śmietany 36 proc.
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • POSYPKA
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • DODATKOWO
  • brzoskwinie w puszce

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami inaczej
SPÓD: Białka oddzielić od żółtek. Do miski dać, margarynę, cukier i żółtka. Całość utrzeć. Ubić białka na sztywno. Dodać do zmiksowanych składników. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Wymieszać dokładnie. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną brytfannę. POSYPKA: Margarynę, żółtka mąkę, cukier i proszek wymieszać ze sobą i wyrobić z tego ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego woreczka i wstawić do zamrażarki na 10 minut. MASA: Ser zmielić dwa razy. żółtka utrzeć z cukrami. Dodawać następnie ser, olej, mleko i budynie. Ucierając dodać także śmietanę 36 proc. prosto z kubeczka. Ubić pianę z białek i delikatnie (nie mikserem) wmieszać do masy. Masę wylać na spód w brytfannie. Brzoskwinie z puszki wyjąć i każdą przeciąć na pół. Ułożyć na brytfannie wciskając do masy serowej. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na sernik tarką. Całość wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.