Sposób przygotowania:
Sernik z czekoladą
CIASTO:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłebienie.Pokruszone drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do zagłebienia i przyrządzić rozczyn, dodając trochę mąki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Skórkę cytrynową jajko i wiórki masła rozprowadzić na brzegu mąki. Wszystkie składniki dobrze zagnieść, dodając resztę mleka. Pozostawić pod przykryciem na 45 minut.
WIERZCH:
Wymieszać jajka, żółtka, biały ser, śmietanę kremówkę.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, podciągnąć do góry brzegi, ponakłuwać widelcem. Posypać ciasto migdałami i rodzynkami, posmarować masą serową. piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Wyjąć i schłodzić.
POLEWA:
Cukier puder przesiać, dodać kakao, 2 łyżki gorącej wody i masło, wszystko dobrze wymieszać. Posmarować ciasto.
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłebienie.Pokruszone drożdże i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do zagłebienia i przyrządzić rozczyn, dodając trochę mąki. Przykryć i odstawić na 20 minut. Skórkę cytrynową jajko i wiórki masła rozprowadzić na brzegu mąki. Wszystkie składniki dobrze zagnieść, dodając resztę mleka. Pozostawić pod przykryciem na 45 minut.
WIERZCH:
Wymieszać jajka, żółtka, biały ser, śmietanę kremówkę.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, podciągnąć do góry brzegi, ponakłuwać widelcem. Posypać ciasto migdałami i rodzynkami, posmarować masą serową. piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Wyjąć i schłodzić.
POLEWA:
Cukier puder przesiać, dodać kakao, 2 łyżki gorącej wody i masło, wszystko dobrze wymieszać. Posmarować ciasto.