czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo delikatny w smaku sernik z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Niebo w gębie! Idealny do filiżanki kawy lub herbaty.

Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą

 

  • Spód:
  • 250g kakaowych herbatników,
  • 90g masła.

 

Sposób przygotowania:

Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
1. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. 2. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, dodać likier, wymieszać i ostudzić. Biały ser zmielić, dodać cukier oraz jajka, zmiksować. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną czekoladę. Krótko zmiksować. Połowę masy przełożyc do formy. Następnie rozłożyć porzeczki (mrożone rozmrozić i odsączyć), przykryć resztą ciasta. Piec około 90 minut w temp. 150st. Ostudzić i polukrować. Sernik przechowywać w lodówce.
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
Dno tortownocy wylepić przygotowanym spodem
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
Połowę masy serowj do formy, na to porzeczki
Sernik z czerwoną porzeczką i białą czekoladą
Pokryć resztą masy serowej, upiec sernik