jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z drożdżami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjny sernik z drożdżami na każdą okazję

Sernik z drożdżami

Składniki:

Sernik z drożdżami

 

Sposób przygotowania:

Sernik z drożdżami
Mąkę, cukier, sól i tłuszcz włożyć do miski. Mleko podgrzać wkruszyć do niego drożdże, rozprowadzić i wlać do miski. Mikserem wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut, aby wyrosło. MASA TWAROGOWA: Rozrobić budyń z 4 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować z 20 dag cukru, dodać rozrobiony budyń i stale mieszając zagotować. Oddzielić białka od żółtek jaj. Twaróg, pozostały cukier, żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i mąke ziemniaczaną utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Rozwałkować na blasze ciasto, brzegi nieco zawinąć, by masa serowa nie wypływała. Na ciasto wyłożyć masę twarogową i równo rozprowadzić. Posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. przez 50 minut. Wyjąć, przestudzić i posypać cukrem pudrem.