monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik ale trochę się bałam go upiec bo trochę nie po drodze mi było z sernikami aż w końcu się przemogłam i go zrobiłam i jestem z siebie mega dumna,że się udał i już przestałam się bać serników:)

Sernik z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać kawałki margaryny i posiekać. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć ją folią i włozyć na 30-60 min do lodówki. Masa: Margarynę roztopić w rondelku i ostudzić.Ser zmielić w maszynce 2 razy. Dodać do niego cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając, dodać również śmietanę. Dodać proszek budyniowy i cienkim strumieniem wlewać margarynę i cały czas mieszać aby składniki się połączyły. Wykonanie: Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy. Wylać masę serową. Jabłka umyć, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć w masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 30 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę o 20 st i piec kolejne 30-40 min, do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawić w piekarniku około 15 min ( z uchylonymi drzwiczkami) a potem wyjąć na blat, zostawić w formie. Kroić następnego dnia. Smacznego!
Sernik z jabłkami
biały ser zmielić dwa razy w maszynce do mięsa
Sernik z jabłkami
do sera z cukrem dodawać po jednym jajku
Sernik z jabłkami
dodać proszek budyniowy i margarynę roztopioną
Sernik z jabłkami
do wylepionej tortownicy przelać ser i dodać jabłka