Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami
Ciasto: Do miski przesiać mąkę. Dodać kawałki margaryny i posiekać. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć ją folią i włozyć na 30-60 min do lodówki. Masa: Margarynę roztopić w rondelku i ostudzić.Ser zmielić w maszynce 2 razy. Dodać do niego cukier puder i zmiksować mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas mieszając, dodać również śmietanę. Dodać proszek budyniowy i cienkim strumieniem wlewać margarynę i cały czas mieszać aby składniki się połączyły. Wykonanie: Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy. Wylać masę serową. Jabłka umyć, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć w masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec 30 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę o 20 st i piec kolejne 30-40 min, do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawić w piekarniku około 15 min ( z uchylonymi drzwiczkami) a potem wyjąć na blat, zostawić w formie. Kroić następnego dnia. Smacznego!