Sposób przygotowania:
Sernikowe latte macchiato
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ze sobą do połączenia się składników. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić ok 30 min. Po tym czasie wyłożyć ciastem tortownice wysmarowaną margaryną i posypaną mąką krupczatką. (Moja tortownica o średnicy 28 cm, polecam również na 26 czy 24cm ciasto wyjdzie wyższe)i nakłuć widelcem. Podpiec ok 150 min. w temp. 180'C. Pozostawić do przestygnięcia. Ser zmiksować z mąką ziemniaczana oraz cukrem. Pod koniec dodając po jednym jajku. Na koniec dodać śmietanę 18% oraz cukier waniliowy i jeszcze chwilkę zmiksować. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia a następnie połączyć z 2/3 sera. Do pozostałej części sera dodać letnią rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną, ze śmietaną 30%, a na koniec dodać kawę. Zmiksować. Połowę białego sera wylać na ciasto, następnie wyłożyć łyżką masę sera ciemnego, a na koniec ponownie warstwę sera białego. Ciasto pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. a następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy jeszcze 60 min. Ciasto powinno odchodzić od boków tortownicy. Ciasto pozostawić ok 12h, a następnie posypać kakao. Smacznego !!
agnsto
bajtek
IwonaM
Tak, racja chodzi o 15 min.
Dziękuję za czujność :*