luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Seromak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mak kojarzy mi sie z zima i Swietami, a polaczenie maku z serem jest doskonale.

Seromak

Składniki:

Seromak

 

  • Skladniki na spod:
  • 1,5 szkl. maki pszennej
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 125 gram masla lub margaryny
  • 1 zoltko
  • Skladniki na mase serowa:
  • 1kg. serka homog.
  • 1,3 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 130 gram masla
  • 5 jajek
  • 2 lyzki maki ziemn. lub budyn o smaku wanil. (u mnie o smaku karmelowym)
  • Kilka kropli aromatu maslanego
  • Nadzienie makowe:
  • 750 gram gotowej masy makowej
  • 100 gram rodzynek
  • 100 gram posiekanych orzechow
  • 2 jajka
  • Kilka kropli aromatu migdalowego

 

Sposób przygotowania:

Seromak
Ze wszystkich skladnikow na spod zagniesc ciasto i wlozyc w woreczku foliowym do lodowki.
Ubic bialka z 5 jajek, odstawic. Maslo utrzec z cukrem i cukrem wanil., dodac pojedynczo zoltka i dalej ubijac. Nastepnie wmieszac ser i make ziemn. lub budyn. oraz stopione i ostudzone maslo i kilka kropli aromatu maslanego, wymieszac.
Do gotowej masy makowej dodac rodzynki, orzechy i 2 jajka oraz aromat migdalowy i calosc wymieszac.
Ciasto rozwalkowac i polozyc na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temp. 180 stopni. Na podpieczone ciasto wylozyc mase makowa i nastepnie mase serowa. Piec ok.60 min. w temp. 175°C. Zimne ciasto mozna posypac cukrem pudrem lub udekorowac polewa czekoladowa.
Przepis podpatrzony na blogu Moje wypieki z malymi zmianami.

Tagi:

jajko jajka mak