Sposób przygotowania:
Seromak.. czyli wyswatany makowiec
Z mleka, cukru i drozdzy przygotowac rozczyn. Make przesiac. Dodac szczypte soli i jajka oraz reszte cukru + waniliowy.
Wyrobic ciasto, dodac w trakcie stopione maslo, pozostawic do wyrosniecia.
Mak wymieszac z maka, na sucho. Dodac cukier i aromat migdalowy. Wmieszac bakalie, troszke soli. Zagotowac wode, wlac tyle wody aby polaczyc mase. Na koniec wmieszac stopione maslo.
Ser wymieszac z cukrem + waniliowy. Dodac proszek budyniowy. Dobrze wymieszac.. nastepnie dodac jajko a na koncu ew. bakalie.
Przygotowac posypki: Make wymieszac z cukrem. Maslo stopic i wlewac ciurkiem do maki, caly czas mieszajac.. az do powstania grudek.
Wyrosniete ciasto wylozyc na papier do pieczenia, na duza blache. (Taka z piekarnika ale w miare mozliwosci wysoka)
Na ciasto polozyc mase makowa. Rowno rozsmarowac. Na nia dajemy mase serowa. Teraz kladziemy posypki.
Nagrzac piekarnik na 170°C. Wlozyc ciasto do piekarnika na ok. 30-40 minut. Gdy posypki z gory lekko sie przyloca powinno byc gotowe. Lekko przestudzic w piekarniku a po wyciagnieciu popudrowac cukrem pudrem.
Mozna zamrozic gotowe ciasto w kawalkach, ktore po rozmrozeniu mozna znowu na chwile podgrzac w piekarniku i bedzie jak swiezo upieczone.
Wyrobic ciasto, dodac w trakcie stopione maslo, pozostawic do wyrosniecia.
Mak wymieszac z maka, na sucho. Dodac cukier i aromat migdalowy. Wmieszac bakalie, troszke soli. Zagotowac wode, wlac tyle wody aby polaczyc mase. Na koniec wmieszac stopione maslo.
Ser wymieszac z cukrem + waniliowy. Dodac proszek budyniowy. Dobrze wymieszac.. nastepnie dodac jajko a na koncu ew. bakalie.
Przygotowac posypki: Make wymieszac z cukrem. Maslo stopic i wlewac ciurkiem do maki, caly czas mieszajac.. az do powstania grudek.
Wyrosniete ciasto wylozyc na papier do pieczenia, na duza blache. (Taka z piekarnika ale w miare mozliwosci wysoka)
Na ciasto polozyc mase makowa. Rowno rozsmarowac. Na nia dajemy mase serowa. Teraz kladziemy posypki.
Nagrzac piekarnik na 170°C. Wlozyc ciasto do piekarnika na ok. 30-40 minut. Gdy posypki z gory lekko sie przyloca powinno byc gotowe. Lekko przestudzic w piekarniku a po wyciagnieciu popudrowac cukrem pudrem.
Mozna zamrozic gotowe ciasto w kawalkach, ktore po rozmrozeniu mozna znowu na chwile podgrzac w piekarniku i bedzie jak swiezo upieczone.
ula55
Regina51