SUPERPRZEPIS

Skrzydełka z kurczaka w ryżu

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Skrzydełka z kurczaka w ryżu Więcej zdjęć (5)

Od razu uprzedzam , że lista składników tylko wygląda tak ,, groźnie". Jeśli ktoś gotuje dania orientalne to wszystko to ma pod ręką w domu.

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka w ryżu

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora
  • 1 mały pomidor lub pół dużego
  • 1/2 szklanki małego groszku konserwowego
  • 2 pełne łyżeczki curry
  • 2 pełne łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 pełna łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 mielonej kolendry
  • 1 pełna łyżeczka mielonego kminku
  • 1 goździk
  • 1 listek Kafiru
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron ( lub innego )
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu chilii z limonką i kolendrą
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki usiekanej drobno dymki
  • 1/2 szklanki usiekanej natki pietruszki ( jak kto lubi to kolendry)

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka w ryżu
Umyć i osuszyć skrzydełka. Przeciąć na połówki odrzucając lotki. Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, cukru, sosu chilii z limonką i kolendrą, szczypty mielonej papryki. Zalać skrzydełka i wetrzeć w nie mocno marynatę. Zostawić na 15 minut. W tym czasie pokroić drobno obrany czosnek , cebulę i por.



W rondlu o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździk , listek Kafiru, cebulę, czosnek i por i smażyć chwilę mieszając. Wsypać przyprawy ( paprykę, pieprz, curry, kurkumę, kolendrę, kminek). Smażyć mieszając by uwolniły aromat. Włożyć skrzydełka. Podlać marynatą i przewracając spowodować by mięso pokryło się przyprawami a marynata zaczęła odparowywać ( cukier zacznie lekko karmelizować). Dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszać. Wlać bulion i dusić 30 minut.



Zmielić w młynku wiórki kokosowe. Dodać je do wywaru. Wsypać ryż . Wymieszać. Gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn. Ostrożnie bo ryż przywiera - może robić się na dnie lekko zbrązowiała cienka warstwa o orzechowo-kokosowym smaku. Nie jest to przypalenizna- to mączka kokosowa tak sie zachowuje- trzeba ją delikatnie wymieszać z resztą potrawy. Dodać odsączony groszek. Posypać z natką i dymką. Potrawa jest bardzo aromatyczna , prosta w przygotowaniu, a skrzydełka bardzo miękkie. *Używam ekstra drobny Pudliszek ( 100 g czyli połowę puszki) ** Używam Tao-Tao ale można użyć inny podobny
Skrzydełka z kurczaka w ryżu
Podsmażyc cebulę-czosnek i por z przyprawami
Skrzydełka z kurczaka w ryżu
Dodać skrzydełka-pomidory i bulion-dusić do miękkości
Skrzydełka z kurczaka w ryżu
Wrzucić zmielone wiórki kokosowe i ryż- gotować aż ryż wchłonie płyn
Skrzydełka z kurczaka w ryżu
Do gotowej potrawy dołożyć odcedzony groszek konserwowy-natkę i dymkę