Sposób przygotowania:
Skrzydełka z kurczaka w ryżu
Umyć i osuszyć skrzydełka. Przeciąć na połówki odrzucając lotki. Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, cukru, sosu chilii z limonką i kolendrą, szczypty mielonej papryki. Zalać skrzydełka i wetrzeć w nie mocno marynatę. Zostawić na 15 minut. W tym czasie pokroić drobno obrany czosnek , cebulę i por.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździk , listek Kafiru, cebulę, czosnek i por i smażyć chwilę mieszając. Wsypać przyprawy ( paprykę, pieprz, curry, kurkumę, kolendrę, kminek). Smażyć mieszając by uwolniły aromat. Włożyć skrzydełka. Podlać marynatą i przewracając spowodować by mięso pokryło się przyprawami a marynata zaczęła odparowywać ( cukier zacznie lekko karmelizować). Dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszać. Wlać bulion i dusić 30 minut.
Zmielić w młynku wiórki kokosowe. Dodać je do wywaru. Wsypać ryż . Wymieszać. Gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn. Ostrożnie bo ryż przywiera - może robić się na dnie lekko zbrązowiała cienka warstwa o orzechowo-kokosowym smaku. Nie jest to przypalenizna- to mączka kokosowa tak sie zachowuje- trzeba ją delikatnie wymieszać z resztą potrawy. Dodać odsączony groszek. Posypać z natką i dymką. Potrawa jest bardzo aromatyczna , prosta w przygotowaniu, a skrzydełka bardzo miękkie. *Używam ekstra drobny Pudliszek ( 100 g czyli połowę puszki) ** Używam Tao-Tao ale można użyć inny podobny
W rondlu o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździk , listek Kafiru, cebulę, czosnek i por i smażyć chwilę mieszając. Wsypać przyprawy ( paprykę, pieprz, curry, kurkumę, kolendrę, kminek). Smażyć mieszając by uwolniły aromat. Włożyć skrzydełka. Podlać marynatą i przewracając spowodować by mięso pokryło się przyprawami a marynata zaczęła odparowywać ( cukier zacznie lekko karmelizować). Dorzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Zamieszać. Wlać bulion i dusić 30 minut.
Zmielić w młynku wiórki kokosowe. Dodać je do wywaru. Wsypać ryż . Wymieszać. Gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn. Ostrożnie bo ryż przywiera - może robić się na dnie lekko zbrązowiała cienka warstwa o orzechowo-kokosowym smaku. Nie jest to przypalenizna- to mączka kokosowa tak sie zachowuje- trzeba ją delikatnie wymieszać z resztą potrawy. Dodać odsączony groszek. Posypać z natką i dymką. Potrawa jest bardzo aromatyczna , prosta w przygotowaniu, a skrzydełka bardzo miękkie. *Używam ekstra drobny Pudliszek ( 100 g czyli połowę puszki) ** Używam Tao-Tao ale można użyć inny podobny
Polpal
Babciagramolka
Hi hi- a wystarczy po prostu sukcesywnie zwiększać asortyment przypraw na te z różnych kuchni . Po pewnym czasie staje się to juz normą tym bardziej że niektóre występują w większości kuchni.Potem tylko pilnować by stały pod ręką i po kłopocie. Ale można ułatwić sobie pracę kupując gotowe mieszanki np. kuchnia tajska, arabska, chińska itd. Nie będzie to to samo ale na początek da się gotować :)