Śląski (prawie) obiad

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miałem w pamięci pyszny obiad śląski. Przyznaję że korzystając z "pamięci smakowej" i wielu przepisów stworzyłem swój, czy udało mi się?

Śląski (prawie) obiad

Składniki:

Śląski (prawie) obiad

 

  • Proporcje na 4 osoby, na dwa dni(oprócz kotletów)

 

  • MODRA KAPUSTA:
  • 1 kg kapusty czerwonej;
  • 5 dag smalcu;
  • 30 dag boczku wędzonego surowego;
  • 1 duża cebula (6-8 cm śr.);
  • 1 jabłko winno-kwaśne (śr.jak cebula);
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego;
  • ½ łyżeczki soli;
  • ¼ łyżeczki pieprzu naturalnego;
  • 50 ml octu jabłkowego/winnego;
  • 100ml wina czerwonego półsł/wytraw;
  • 1 szkl winogron bezpestkowych/lub delikatnie pozbawionych pestek;
  • 1 kostka rosołowa(dałem bulion cielęcy);
  • 2 szkl wrzątku.

 

 

  • OKRASA:
  • 20 dag boczku wędzonego;
  • 1 cebula duża.

 

  • KOTLETY(na jeden obiad)
  • 4 plastry mortadeli(ok1,5 cm grubości;
  • curry
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mąki;
  • 1 łyżka mleka;
  • ½ szklanki tartej bułki;
  • 5 dag tłuszczu do smażenia.

Sposób przygotowania:

Śląski (prawie) obiad
MODRA KAPUSTA. Kapustę cienko poszatkuj, boczek pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Do rondla odpornego na przypalenia(!), najlepszy jest duży wok(!), daj smalec na to wrzuć boczek po zeszkleniu dodaj cebule, smaż do lekkiego zażółcenia, dodaj kapustę, wymieszaj, podlej 1 szklanką wrzątku, przykryj i na 30 minut postaw na krążku dystansowym zmniejsz nieco ogień. Jabłko zetrzyj na grubsze wióry, marchew na drobniejsze, wymieszaj z imbirem. Dodaj: pieprze oba, jabłko, ocet. Po 20 minutach dolej rozpuszczony bulion wraz z dodatkiem soli. Duś do miękkości dodaj wtedy wino i winogrona, duś jeszcze ok 10-15 minut. Jeśli zajdzie potrzeba odkryj o odparuj nadmiar wody. Nie potrzebowałem tego robić ale... SZARE KLUSKI(rób równolegle po wrzuceniu kapusty do rondla). Ziemniaki zetrzyj jak na placki, odsącz z nadmiaru soku, po ustaniu, skrobia dodaj do masy, dodaj resztę składników, wymieszaj dokładnie, masa musi mieć dużą spoistość, jeśli trzeba dodaj mąki .Przełóż część masy na pokrywkę na grubość ok 2 cm, zsuwaj dużą łyżką odpowiedniej wielkości kluski do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj 3-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową na durszlak. KOTLETY(przyszykuj przed kapustą, nawet popanieruj i ułóż na desce, niech czekają na swoją „kolejkę”) Z jaja, mąki, mleka zrób ciasto, plastry posyp curry z obu stron, nawet lekko powciskaj, zamocz w cieście obtocz w bułce. Obsmaż na lekkim płomieniu, na dowolnym tłuszczu.Podawaj jak na załączonym zdjęciu, smacznego.