Sposób przygotowania:
Śląski (prawie) obiad
MODRA KAPUSTA. Kapustę cienko poszatkuj, boczek pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Do rondla odpornego na przypalenia(!), najlepszy jest duży wok(!), daj smalec na to wrzuć boczek po zeszkleniu dodaj cebule, smaż do lekkiego zażółcenia, dodaj kapustę, wymieszaj, podlej 1 szklanką wrzątku, przykryj i na 30 minut postaw na krążku dystansowym zmniejsz nieco ogień. Jabłko zetrzyj na grubsze wióry, marchew na drobniejsze, wymieszaj z imbirem. Dodaj: pieprze oba, jabłko, ocet. Po 20 minutach dolej rozpuszczony bulion wraz z dodatkiem soli. Duś do miękkości dodaj wtedy wino i winogrona, duś jeszcze ok 10-15 minut. Jeśli zajdzie potrzeba odkryj o odparuj nadmiar wody. Nie potrzebowałem tego robić ale... SZARE KLUSKI(rób równolegle po wrzuceniu kapusty do rondla). Ziemniaki zetrzyj jak na placki, odsącz z nadmiaru soku, po ustaniu, skrobia dodaj do masy, dodaj resztę składników, wymieszaj dokładnie, masa musi mieć dużą spoistość, jeśli trzeba dodaj mąki .Przełóż część masy na pokrywkę na grubość ok 2 cm, zsuwaj dużą łyżką odpowiedniej wielkości kluski do wrzącej osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj 3-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową na durszlak. KOTLETY(przyszykuj przed kapustą, nawet popanieruj i ułóż na desce, niech czekają na swoją „kolejkę”) Z jaja, mąki, mleka zrób ciasto, plastry posyp curry z obu stron, nawet lekko powciskaj, zamocz w cieście obtocz w bułce. Obsmaż na lekkim płomieniu, na dowolnym tłuszczu.Podawaj jak na załączonym zdjęciu, smacznego.
mamqa
U nas to się jodo: kluski śląskie, rolady z zołzą pieczeniową i modro kapusta :D Zjadłabym taki śląski obiadek...ech...
wioletta_koziel
Doro
szewczyk
Kazik45
Wówczas był to "karminadel" tylko do dziś nie wiem co w nim było, niby mielony a właściwie siekany ale reszty nie pamiętam. Był super pyszny nie mówiąc o wielkości. Próbowałem odtworzyć tamten smak, niestety, mimo wielu prób ...nie udało się. Był niby mięsny ale jakiś inny.