Sposób przygotowania:
Śląskie kluchy
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki, obsmażamy. Dodajemy cebulę, mieszamy i razem przesmażamy. Podlewamy wodą, dodajemy kostkę i dusimy ok. 10 minut. Całość oprószamy mąką, mieszamy i podlewamy wodą (najlepiej zimną). Wody trzeba dodać tyle aby powstał sos. Doprawiamy do smaku, dodajemy śmietanę, mieszamy.Ziemniaki trzeba obrać, umyć postawić do gotowania. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 części. Jedną wyjmujemy, a miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko i zarabiamy masę. Z masy formujemy kuleczki, robimy dziurkę palcem i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z przygotowanym sosem pieczarkowym.