Sposób przygotowania:
Śledż Marynowany
Ziemniaki gotujemy ok.10-15 min.Śledzie kroimy na skos w paski.Rozkladamy sledzie na talerzu.Pokrojona cebule przekladamy do miski,dodajemy ok.25ml oleju i octu.Śledzie polewamy cebulaz olejejem i octem.Odstawiamy. Upieczone i obrane buraki kroimy w kostke 1x1 cm.prze4kladamy do miski.obrane jablko kroimy w drobniejsza kostke,dodajemy do miski,doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny,dodajemy sol,pieprz i niewielka ilosc oleju ok.25ml.mieszamy i oodstawiamy. Ziemniaki zestawiamy,przekladamy do naczynia,2 posiekane zabki czosnku dodajemy do parujacych ziemniakow.dodajemy posiekana natke pietruszki ok.1/2 peczka.wszystko skarapiamy 25ml oleju i sokiem z cytryny z 1/2 cytryny.doprawiamy sola i pieprzem.mieszamy. SOS:do miseczki wbijamy 1 zoltko,dodajemy czosnek(posiekany i roztarty)z natka pietruszki.sola i olejem i lyzeczka musztardy.dokladnie mieszamy.dodajemy sok z 1/2 cytryny.doprawiamy sola i pieprzem.mieszamy. w 2 miskach ukladamy warstwowo-buraki,sledzie z cebula,buraki,na samym koncu zamarynowane ziemniaki.Calos dekorujemy pozostalymi burakami.Jajko ugotowane na twardo kroimy na mniejsze czesci i dekorujemy salatke w obu miskach.Calosc polewamy niewielka iloscia sosu(reszte przelewamy do sosjerki)dekorujemy pietruszka. Smacznego