jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Śledź w korzennej dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo aromatyczny śledzik w korzennej oprawie wspaniałą propozycją dania kolacyjnego. Możesz go podać na świąteczny stół .

Śledź w korzennej dyni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledź w korzennej dyni

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź w korzennej dyni
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę.Szklimy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy dynię do miękkości.Pod koniec dodajemy mleko kokosowe. Gdy dynia będzie całkiem miękka wyjmujemy liście kafiru i gwiazdki anyżowe. Miksujemy dynię na gładką masę, dodajemy sok z limonki do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy 4 łyżki musu dyniowego. Pozostały przekładamy do miseczki. Obieramy ziemniaki, kroimy je w drobną kosteczkę i dodajemy do korzennego musu dyniowego.Mieszamy sałatkę, doprawiamy ponownie do smaku solą i pieprzem. Sałatkęnakładamy do małych miseczek. Filety śledziowe odsączamy z oleju. Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Układamy na talerzach pasek musu dyniowego, na nimkawałki śledzia; obok kładziemy miseczkę z sałatką ziemniaczaną. Danie możemy podać na ciepło, wtedy pokrojone ziemniaki wkładamy do gorącego musu dyniowego i podgrzewamy razem. Przed podaniem oprószamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Śledź w korzennej dyni
Dodajemy do podsmażonej cebuli pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy dynię do miękkości
Śledź w korzennej dyni
Sałatkę nakładamy do małych miseczek i podajemy z śledziem rozłożonym na musie dyniowym.