Sposób przygotowania:
Śledź w korzennej dyni
Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę.Szklimy ją na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, zmielone przyprawy oraz liście kafiru, miód, imbir oraz gwiazdki anyżu. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy dynię do miękkości.Pod koniec dodajemy mleko kokosowe. Gdy dynia będzie całkiem miękka wyjmujemy liście kafiru i gwiazdki anyżowe. Miksujemy dynię na gładką masę, dodajemy sok z limonki do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy 4 łyżki musu dyniowego. Pozostały przekładamy do miseczki. Obieramy ziemniaki, kroimy je w drobną kosteczkę i dodajemy do korzennego musu dyniowego.Mieszamy sałatkę, doprawiamy ponownie do smaku solą i pieprzem. Sałatkęnakładamy do małych miseczek. Filety śledziowe odsączamy z oleju. Kroimy w kilkucentymetrowe paski. Układamy na talerzach pasek musu dyniowego, na nimkawałki śledzia; obok kładziemy miseczkę z sałatką ziemniaczaną. Danie możemy podać na ciepło, wtedy pokrojone ziemniaki wkładamy do gorącego musu dyniowego i podgrzewamy razem. Przed podaniem oprószamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
edytaha
jaNina
Zapraszam Edytko! Lubię zaskakiwać smakiem :)