Śledzie w sosie ziołowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Matiasy wymoczyć w mleku przez pół godziny. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać ze śmietaną, jogurtem, dodać roz

Śledzie w sosie ziołowo-koperkowym

Składniki:

Śledzie w sosie ziołowo-koperkowym

 

  • 4 podwójne dzwonki filetów ze śledzi (matiasów)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 400 ml śmietany
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy (można je opłukać)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej melisy lub mięty
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanych świeżych młodych listków ogórecznika
  • 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie ziołowo-koperkowym
Matiasy wymoczyć w mleku przez pół godziny. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać ze śmietaną, jogurtem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony drobno koperek, rozmaryn, posiekaną melisę lub miętę, posiekane listki ogórecznika, musztardę, sól, pieprz, skórkę otartą z połowy cytryny i kila kropel soku z cytryny, pół łyżeczki cukru. Sos wymieszać . Śledzie podzielić na porcie, ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać kaparami, przybrać gałązkami koperku i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Podawać z ziemniakami w mundurkach.