zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczne dwukolorowa ciasteczka

Ślimaczki

Składniki:

Ślimaczki

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki
Z przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej,proszku do pieczenia,margaryny,jajek,cukru i śmietany zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy ja na dwie części-do jednej dodajemy kakao rozpuszczone w łyżce mleka i ponownie wyrabiamy. Wkładamy na 15 min. do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je i wałkujemy na cienkie placki (każde ciasto osobno) podsypując mąką. Wykrawamy z nich takie same prostokąty. Jasne ciasto smarujemy żółtkiem i kładziemy na niego ciasto ciemne.Dociskamy,rolujemy i wkładamy na chwile do lodówki. Wyjmujemy,kroimy w plasterki,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min. w temp. 200*C

Tagi:

jajko jajka