kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ślimaczki z pesto i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo łatwa i szybka przekąska świetnie sprawdzająca się na wszelkich przyjęciach, nie tylko sylwestrowych czy karnawałowych. Jej przygotowanie jest bajecznie proste.

Ślimaczki z pesto i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z pesto i pieczarkami

 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pesto pomidorowego
  • tabasco
  • 6 dużych pieczarek
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, biały pieprz, oregano
  • kilka plastrów szynki
  • ser żółty tarty
  • jajko

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z pesto i pieczarkami
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-14 minut.
Ślimaczki z pesto i pieczarkami
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Ślimaczki z pesto i pieczarkami
Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco.
Ślimaczki z pesto i pieczarkami
Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem.
Ślimaczki z pesto i pieczarkami
Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami.