Sposób przygotowania:
Słodka delicja
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę pokroić na kawałki, stopniowo dodając do żółtek, nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera, ucierać kruszonkę, dodając pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę.
NADZIENIE
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do jabłek cukier waniliowy, wymieszać, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek, robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop, przez ok. 40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl, gotowanej wody, połowę wymieszanej galaretki, odlać, odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną piankę. Upieczone ciasto, ostudzić.Przy pomocy małego kieliszka, zrobić w cieście dziury. Na dno do dziury lejemy najpierw po łyżce stężałej galaretki, a następnie na galaretkę wykładami piankę. Ciasto schłodzić w lodówce.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Margarynę pokroić na kawałki, stopniowo dodając do żółtek, nie przerywając ucierania. Mąkę pszenną,ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Powstanie z tego kruszonka. Białka ubić na sztywno, dodając cukier, ubić na pianę. Na bardzo małych obrotach miksera, ucierać kruszonkę, dodając pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto zrobi się lejące. Formę o wymiarach 25x36 wysmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę.
NADZIENIE
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wsypać do jabłek cukier waniliowy, wymieszać, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek, robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop, przez ok. 40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl, gotowanej wody, połowę wymieszanej galaretki, odlać, odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną piankę. Upieczone ciasto, ostudzić.Przy pomocy małego kieliszka, zrobić w cieście dziury. Na dno do dziury lejemy najpierw po łyżce stężałej galaretki, a następnie na galaretkę wykładami piankę. Ciasto schłodzić w lodówce.