anula81

anula81

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Słoneczna tarta ze szpinakiem ,serem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe danie na niedzielny obiad ,można przygotować wcześniej i upiec tuż przed planowanym biesiadowaniem.

Słoneczna tarta ze szpinakiem ,serem i warzywami

Składniki:

Słoneczna tarta ze szpinakiem ,serem i warzywami

 

  • 1x Szpinak liście Hortex 150g Ser twardy szafir

  • 150g ricotty
  • 6 suszonych pomidorów

  • 2 cebule czerwone

  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki kapar
  • 2 łyżki masła

  • 10 słonych pistacji

  • 1 szczypta płatków chilli
  • do smaku pieprz kolorowy

  • do smaku gałka mielona

  • do smaku kolendra młotkowana
  • do smaku czarna sól

  • Ciasto;
  • 2 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 1 jajko

  • 2 szczypty proszku do pieczenia

  • 1 szczypta kminku mielonego
  • 1 szczypta pieprzu mielonego kolorowego
  • 1 szczypta estragonu

  • 1 szczypta cząbru
  • 1 szczypta soli białej



Sposób przygotowania:

Słoneczna tarta ze szpinakiem ,serem i warzywami
Ciasto; Z podanych składników łącznie z przyprawami szybko zagniatamy ciasto jak zwykłe kruche ,dzielimy na 2 części i wałkujemy 2 placki o grubości 5mm jedno kładziemy na spodzie z tortownicy o średnicy 28cm . Masło topimy w garnku i wrzucamy do niego poszatkowaną cebulę oraz podane przyprawy ,lekko rumienimy ,następnie dodajemy szpinak i dusimy aż odparuje cały sok . Pomidory siekamy na małe kawałki ,kapary również . Pistacje zgniatamy na małe kawałki Ser szafir ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z ricottą dodajemy do nich pomidory i kapary ,pistacje ,a także ostudzony szpinak z cebulą . Szczypiorek siekamy i dodajemy do farszu ,próbujemy czy jest wystarczająco doprawione . Na ciasto na sam środek kładziemy kulkę farszu,następnie robiąc odstęp ok 2cm robimy rondo z farszu w koło ciasta ,zostawiając brzegi po 2 cm ,całość przykrywamy drugim płatem ciasta ,dociskamy w miejscach gdzie nie ma farszu ,brzegi z klejając widelcem ,a na środku kładziemy sobie szklankę by nam zabezpieczyła środek z farszem,teraz nacinamy w koło całość tak jakbyśmy kroili tort ,kawałki po 2-3cm ,po czym je lekko stawiamy tworząc kwiat ,nadmiar ciasta obcinamy ,a całość wędruje do piekarnika na 20 min w temperaturę 180st . Podajemy ciepłe z dobrym wytrawnym winem .