Sposób przygotowania:
Słoneczna tarta ze szpinakiem ,serem i warzywami
Ciasto; Z podanych składników łącznie z przyprawami szybko zagniatamy ciasto jak zwykłe kruche ,dzielimy na 2 części i wałkujemy 2 placki o grubości 5mm jedno kładziemy na spodzie z tortownicy o średnicy 28cm . Masło topimy w garnku i wrzucamy do niego poszatkowaną cebulę oraz podane przyprawy ,lekko rumienimy ,następnie dodajemy szpinak i dusimy aż odparuje cały sok . Pomidory siekamy na małe kawałki ,kapary również . Pistacje zgniatamy na małe kawałki Ser szafir ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z ricottą dodajemy do nich pomidory i kapary ,pistacje ,a także ostudzony szpinak z cebulą . Szczypiorek siekamy i dodajemy do farszu ,próbujemy czy jest wystarczająco doprawione . Na ciasto na sam środek kładziemy kulkę farszu,następnie robiąc odstęp ok 2cm robimy rondo z farszu w koło ciasta ,zostawiając brzegi po 2 cm ,całość przykrywamy drugim płatem ciasta ,dociskamy w miejscach gdzie nie ma farszu ,brzegi z klejając widelcem ,a na środku kładziemy sobie szklankę by nam zabezpieczyła środek z farszem,teraz nacinamy w koło całość tak jakbyśmy kroili tort ,kawałki po 2-3cm ,po czym je lekko stawiamy tworząc kwiat ,nadmiar ciasta obcinamy ,a całość wędruje do piekarnika na 20 min w temperaturę 180st . Podajemy ciepłe z dobrym wytrawnym winem .