Sposób przygotowania:
Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkamiprzygotowanie boczku

Boczek opłukać i pokroić w dużą kostkę.
przygotowanie boczku cd

Cebule obrać z łupinek i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać z łupinek.
przygotowanie boczku cd

Do garnka włożyć boczek,cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso zalać wodą, tak żeby było przykryte i dodać sól i pieprz do smaku.
przygotowanie boczku cd

Gotować boczek na małym ogniu aż będzie miękki.
przygotowanie grzybów

Podgrzybki oczyścić pokroić w plastry. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie grzybów cd

Na patelni roztopić masło, dodać grzyby, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Usmażone i przestudzone grzyby zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie smarowidła

Z boczku wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Resztę przecedzić i ostudzić. Zimny boczek, ugotowaną cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Do boczku dodać grzyby, majeranek i zebrany z wywaru tłuszcz.
przygotowanie smarowidła cd

Całość dodać do wywaru z boczku, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
przygotowanie smarowidła cd

Gotowe smarowidło nakładać do słoików, zakręcić i tyndalizować. To znaczy pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut,po 24 godzinach pasteryzować 30 minut i po następnych 24 godzinach 30 minut. Przestudzone słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.
przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!