eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam smarowidło do chleba ze świeżego boczku. Do smarowidła dodałam podgrzybki przesmażone z cebulą.

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Składniki:

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

mięso

grzyby

dodatki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

przygotowanie boczku

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami
Opłukany boczek pokroić w dość dużą kostkę.

Boczek opłukać i pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie boczku cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami
Obrane cebule pokroić w duże kawałki.Czosnek obrać z łupinek.

Cebule obrać z łupinek i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać z łupinek.

przygotowanie boczku cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami
Włożyć do garnka boczek,ziele angielskie, liście laurowe, cebule i czosnek.

Do garnka włożyć boczek,cebule, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso zalać wodą, tak żeby było przykryte i dodać sól i pieprz do smaku.

przygotowanie boczku cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami
Boczek gotować na małym ogniu aż będzie miękki.

Gotować boczek na małym ogniu aż będzie miękki.

przygotowanie grzybów

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Podgrzybki oczyścić pokroić w plastry. Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie grzybów cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Na patelni roztopić masło, dodać grzyby, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i usmażyć. Usmażone i przestudzone grzyby zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie smarowidła

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Z boczku wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Resztę przecedzić i ostudzić. Zimny boczek, ugotowaną cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Do boczku dodać grzyby, majeranek i zebrany z wywaru tłuszcz.

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Całość dodać do wywaru z boczku, doprawić solą i pieprzem i zagotować.

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Gotowe smarowidło nakładać do słoików, zakręcić i tyndalizować. To znaczy pasteryzować w pierwszy dzień 40 minut,po 24 godzinach pasteryzować 30 minut i po następnych 24 godzinach 30 minut. Przestudzone słoiki przechowywać w chłodnym miejscu.

przygotowanie smarowidła cd

Smarowidło Eli z boczku z podgrzybkami

Smarowidło najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!