Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące polędwiczki w niesamowicie aromatycznej panierce!

Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso

Składniki:

Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ( 4 porcje )

 

  • PESTO ROSSO :

 

 

  • Filet z kurczaka – 400 g
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku

 

 

  • DODATKOWO :

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso
PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.MIĘSO : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ). Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia z wcześniej przyrządzonym pesto i dokładnie obtaczamy z każdej strony. Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak. Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych. Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm. Podajemy gorące z przygotowanym na sypko kuskusem .