Sposób przygotowania:
Smażone polędwiczki z kurczaka w pesto rosso
PESTO ROSSO: Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy.MIĘSO : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w polędwiczki , delikatnie rozbijamy ( ręką ). Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do naczynia z wcześniej przyrządzonym pesto i dokładnie obtaczamy z każdej strony. Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak. Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych. Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie miażdżycy i chorób mięśnia sercowego, a także obniża złego cholesterolu (LDL) i stabilizuje metabolizm. Podajemy gorące z przygotowanym na sypko kuskusem .