Sposób przygotowania:
Sola na warzywnej salsie z nutą orientu
Przygotowanie soli: Zamrożone filety z soli pozostawiamy w temperaturze pokojowej do rozmrożenie. Rozmrożoną rybę odciskamy z nadmiaru wody i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Jeśli filety są duże możemy je przekroić na mniejsze kawałki. W głębokim talerzu rozbełtujemy jajka z dodatkiem mleka oraz soli i pieprzu. Na osobnych talerzach przygotowujemy bułkę tartą i mąkę. Filety soli panierujemy kolejno w mące, w jajku i w bułce tartej (aby panierka była grubsza i bardziej chrupiąca możemy ponownie zamoczyć rybę w jajku i bułce tartej). Filety smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Przygotowanie warzywnej salsy: Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w średniej wielkości słupki, selera, marchewkę i pietruszki w zapałki. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i listka laurowe i gotujemy do miękkości warzyw czyli ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek konserwowy (bez zalewy). Warzywa przecedzamy, dodajemy do nich sos Teriyaki, Thai Sauce, musztardę francuską oraz posiekany szczypiorek, doprawiamy curry, solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Na talerz przekładamy salsę warzywną, lekko ją rozpłaszczając. Na salsę kładziemy usmażone filety soli i podajemy. Smacznego!