-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Sola na warzywnej salsie z nutą orientu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Propozycja na bezmięsny obiad - salsa warzywna o orientalnym smaku i smażone filety soli. Pożywne i kolorowe danie.

Sola na warzywnej salsie z nutą orientu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sola na warzywnej salsie z nutą orientu

 

  • Składniki do przygotowania soli:
  • 6 mrożonych filetów soli
  • 2 jaka kurze
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mąki (do panierowania)
  • 1 szklanka bułki tartej (do panierowania)
  • olej do smażenia ryby
  • Składniki do przygotowania salsy warzywnej:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średni seler
  • 2 małe pietruszki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listka laurowe
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 1 łyżka sosu Thai Sauce (Pad Thai)
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sola na warzywnej salsie z nutą orientu
Przygotowanie soli: Zamrożone filety z soli pozostawiamy w temperaturze pokojowej do rozmrożenie. Rozmrożoną rybę odciskamy z nadmiaru wody i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Jeśli filety są duże możemy je przekroić na mniejsze kawałki. W głębokim talerzu rozbełtujemy jajka z dodatkiem mleka oraz soli i pieprzu. Na osobnych talerzach przygotowujemy bułkę tartą i mąkę. Filety soli panierujemy kolejno w mące, w jajku i w bułce tartej (aby panierka była grubsza i bardziej chrupiąca możemy ponownie zamoczyć rybę w jajku i bułce tartej). Filety smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Przygotowanie warzywnej salsy: Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w średniej wielkości słupki, selera, marchewkę i pietruszki w zapałki. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i listka laurowe i gotujemy do miękkości warzyw czyli ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek konserwowy (bez zalewy). Warzywa przecedzamy, dodajemy do nich sos Teriyaki, Thai Sauce, musztardę francuską oraz posiekany szczypiorek, doprawiamy curry, solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Na talerz przekładamy salsę warzywną, lekko ją rozpłaszczając. Na salsę kładziemy usmażone filety soli i podajemy. Smacznego!
Sola na warzywnej salsie z nutą orientu
Rozbełtujemy widelcem jajka z dodatkiem mleka oraz soli i pieprzu.
Sola na warzywnej salsie z nutą orientu
Przygotowujemy mąkę, rozbełtane jajka i bułkę tartą, a następnie panierujemy w nich filety soli.
Sola na warzywnej salsie z nutą orientu
Warzywa myjemy i obieramy, a następnie kroimy w słupki i zapałki.
Sola na warzywnej salsie z nutą orientu
Pokrojone warzywa gotujemy do miękkości, odcedzamy a następnie mieszamy z sosami i doprawiamy.