Sposób przygotowania:
Soljanka
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy antrykot, żeberka, łopatkę, marchewkę, pietruszkę, porę, selera, ziele i liście laurowe. Włączamy minimalny gaz i gotujemy wszystko przez min. 3,5 godziny (mięso powinno odchodzić od kości). Wywar przecedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wywar ustawiamy na jak najmniejszym gazie. Wrzucamy mięso. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na zimną patelnię kładziemy ½ masła, wrzucamy cebulę i szklimy ją. Dodajemy koncentrat i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Wlewamy do zupy. Na tej samej patelni obsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w paski szynkę. Dodajemy do zupy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię (tę ze smażenia kiełbasy) dajemy resztę masła i smażymy ogórki do chwili, kiedy odparuje woda. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zalewę z ogórków, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki (czarne i zielone) oraz kapary (w całości). Dodajemy pieprz i plastry dokładnie wyszorowanej cytryny. W razie potrzeby dosalamy zalewą z oliwek i kaparów. Zupa powinna być kwaśno –słonawa. Soljankę podajemy posypaną siekanym koperkiem, solo lub z chlebem. Można na każdy talerz położyć łyżkę kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Smacznego!
Babciagramolka
IwonaF
Sarenka
msewka
kinga
PaniTereska
majgrz11maja
Myślę że wszyscy czekamy na ukazanie się następnych pyszności.
POZDRAWIAM
RoMaDan
Przyznam szczerze, że taką solijankę jadłem na stacji BP w Pogdajach i ciągle zastanawiałem się nad tym przepisem. I nareszcie go znalazłem. Dam znać, kiedy już ugotuję.
Zupa jest pyszna, podawana ze śmietaną tym bardziej zaskakuje. W Podgajach podaje się ją z plasterkiem cytryny.
dzięki za przepis.
pozdraiam