Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Solony dorsz w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny przepis dla amatorów rybnych smaków

Solony dorsz w cieście

Składniki:

Solony dorsz w cieście

 

  • 500g bacalao (solony dorsz)
  • 1 duży obrany ziemniak
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 30 g mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • mała garść posiekanych liści pietruszki
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Solony dorsz w cieście

Jeśli chcesz przyrządzić solonego dorsza w cieście najpierw ugotuj ziemniaki do miękkości. Ugnieć je z mlekiem i dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zalej dorsza wodą i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz ogień i jeszcze gotuj . Następnie osącz dorsza i kiedy będzie wystarczająco chłodny, usuń z niego skórę i ości, a następnie podziel na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebulkę. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę lub dwie. Uważaj, aby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego niż spalony czosnek! Następnie wymieszaj w misce ziemniaki, dorsza, cebulę i czosnek, żółtka jaj, mąkę i pietruszkę. Formuj z nich małe pulpeciki i smaż na patelni z obu stron. Za pomocą papierowych ręczników usuń nadmiar tłuszczu. Podawaj z cytryną. Smacznego!

Te małe placuszki z dorsza pochodzą z Katalonii jednak danie to  stało się bardzo popularne w całej Hiszpanii. Bacalao musisz moczyć w słodkiej wodzie przez około 24 godziny. Zmieniaj ją kilka razy, w ten sposób pozbyć się nadmiaru soli z dorsza.


Tagi:

jajko jajka dorsz