Sposób przygotowania:
Solony dorsz w cieścieJeśli chcesz przyrządzić solonego dorsza w cieście najpierw ugotuj ziemniaki do miękkości. Ugnieć je z mlekiem i dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zalej dorsza wodą i zagotuj. Po tym czasie zmniejsz ogień i jeszcze gotuj . Następnie osącz dorsza i kiedy będzie wystarczająco chłodny, usuń z niego skórę i ości, a następnie podziel na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebulkę. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę lub dwie. Uważaj, aby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego niż spalony czosnek! Następnie wymieszaj w misce ziemniaki, dorsza, cebulę i czosnek, żółtka jaj, mąkę i pietruszkę. Formuj z nich małe pulpeciki i smaż na patelni z obu stron. Za pomocą papierowych ręczników usuń nadmiar tłuszczu. Podawaj z cytryną. Smacznego!
Te małe placuszki z dorsza pochodzą z Katalonii jednak danie to stało się bardzo popularne w całej Hiszpanii. Bacalao musisz moczyć w słodkiej wodzie przez około 24 godziny. Zmieniaj ją kilka razy, w ten sposób pozbyć się nadmiaru soli z dorsza.