Sposób przygotowania:
Strucla makowa
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i 2 jajkami oraz z 1 żółtkiem na krem, dodać do niego przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i na podsypana mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować ciasto pozostałym białkiem, masą makową wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu i posypać płatkami migdałowymi, zwinąć jak roladę. Zwinięte strucle przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować reszta białka i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40min. Zimne delikatnie wyjąć z foremek i dowolnie ozdobić np. lukrem
anemon