iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Strucla makowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taką troszkę wersja dla leniwych lub mających mało czasu, ale bardzo smaczna.

Strucla makowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Strucla makowa

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 3 jajka
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 5 dag migdałów w płatkach
  • aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Strucla makowa
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i 2 jajkami oraz z 1 żółtkiem na krem, dodać do niego przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i na podsypana mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować ciasto pozostałym białkiem, masą makową wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu i posypać płatkami migdałowymi, zwinąć jak roladę. Zwinięte strucle przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować reszta białka i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40min. Zimne delikatnie wyjąć z foremek i dowolnie ozdobić np. lukrem
Strucla makowa
Wyrośnięte ciasto rowałkować na podsypanej mąką stolnicy
Strucla makowa
Rozwałkowane ciasto posmarować białkiem i masą makową, posypać migdałami