Sposób przygotowania:
Strucla makowa - makowiec
Sposób przygotowania: Do mąki wsypać drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodać rozpuszczone masło, mleko, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 15 minut, osaczyć na sicie; zmielić dwa razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, orzechy, rodzynki. Chwilę smażyć, następnie wlać mleko, miód, bułkę tartą, wymieszać i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placek o wym. 33 x 28 cm, odciąć 1/3 ciasta. Na dłuższych brzegach ciasta rozłożyć po 1/3 masy makowej. Zrolować ciasto z obu końców tak, aby powstały dwie rolki. Na odłożone ciasto nałożyć resztę masy makowej, zrolować, położyć na górze strucli, pomiędzy wałeczki makowe. Piec na blasze wysmarowanej tłuszczem 30-40 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Wystudzoną struclę posmarować rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem klasycznym.
elutka
2halina