PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Strucla makowa - makowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny domowy makowiec.

Strucla makowa - makowiec

Składniki:

Strucla makowa - makowiec

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 Drożdże instant Dr. Oetkera
  • 50 g cukru szczypta soli
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 2 łyżki masła
  • 1/8 l mleka
  • 1 żółtko
  • Masa makowa:
  • 150 g maku
  • 2 łyżki masła
  • 30 g cukru
  • 1/4 fiolki Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 50 g rodzynek
  • 100 ml gorącego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Do smarowania:
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka
  • Do dekoracji:
  • 1 Lukier gotowy klasyczny Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Strucla makowa - makowiec
Sposób przygotowania: Do mąki wsypać drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodać rozpuszczone masło, mleko, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 15 minut, osaczyć na sicie; zmielić dwa razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, orzechy, rodzynki. Chwilę smażyć, następnie wlać mleko, miód, bułkę tartą, wymieszać i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placek o wym. 33 x 28 cm, odciąć 1/3 ciasta. Na dłuższych brzegach ciasta rozłożyć po 1/3 masy makowej. Zrolować ciasto z obu końców tak, aby powstały dwie rolki. Na odłożone ciasto nałożyć resztę masy makowej, zrolować, położyć na górze strucli, pomiędzy wałeczki makowe. Piec na blasze wysmarowanej tłuszczem 30-40 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany) Wystudzoną struclę posmarować rozpuszczonym w kąpieli wodnej lukrem klasycznym.