PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Strucla serowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Strucla serowa jest idealna na wszelkie polskie święta.

Strucla serowa

Składniki:

Strucla serowa

 

 

  • masa serowa:
  • 250g ser biały do serników
  • 1 żółtko
  • 1op cukru waniliowego
  • 100g cukru
  • 2 łyżki masła

 

  • kruszonka:
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Strucla serowa
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, chwilę odczekujemy, a następnie dodajemy cukier, jajka, mąkę i masło. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby wyrosło.

Ser ucieramy z masłem, żółtkiem i cukrem białym i waniliowym. Do masy możemy dodać kilka kropel ulubionego aromatu lub rodzynki.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, połowę smarujemy masą serową, a następnie składamy na pół. Ciasto po wierzchu smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem, a następnie posypujemy kruszonką powstałą z utarcia cukru z masłem.

Piekarnik z termo obiegiem nagrzewamy do 180st. Pieczemy około 1 godziny.