mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Strudel z borowikami z sosem śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczny strudel z borowikami

Strudel z borowikami z sosem śmietanowym

Składniki:

Strudel z borowikami z sosem śmietanowym

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 300g borowików
  • 200g wędzonej szynki
  • 200g tartego sera żółtego
  • 250g kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Strudel z borowikami z sosem śmietanowym
Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć, osuszuć, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, pietruszkę i czosnek, krótko podsmażyć. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Masę zdjąć z ognia. Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, jeden płat posmarować masłem, na wierzch położyć drugi płat, rozłożyć wędzoną szynkę, ser, posmarować masą grzybową. Strudel zwinąć i ułożyć na blasze. Posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30minut. Szczypiorek umyć i posiekać. Śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, doprawić solą. Strudel wyjąć z piekarnika. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, pokroić w plastry. Podawać z sosem śmietanowym.