Sposób przygotowania:
Strudel z borowikami z sosem śmietanowym
Ząbek czosnku obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, drobno pokroić. Natkę pietruszki umyć, osuszuć, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, pietruszkę i czosnek, krótko podsmażyć. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Masę zdjąć z ognia. Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, jeden płat posmarować masłem, na wierzch położyć drugi płat, rozłożyć wędzoną szynkę, ser, posmarować masą grzybową. Strudel zwinąć i ułożyć na blasze. Posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30minut. Szczypiorek umyć i posiekać. Śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, doprawić solą. Strudel wyjąć z piekarnika. Odstawić na chwilę do ostygnięcia, pokroić w plastry. Podawać z sosem śmietanowym.
marietta