Sposób przygotowania:
Strudel z gęsiną
Mięso gęsie oddziel od kości i rozdrobnij.Ząbek czosnku posiekaj,cebulę pokrój w piórka,a ogórka kiszonego w cienkie paseczki.Wszystko wymieszaj.Skrop oliwą i dopraw do smaku solą,pieprzem,kolendrą,ostrą papryczką oraz sokiem z cytryny.Fetę pokrój na plasterki grubości centymetra.Szpinak podduś na oliwie razem z pozostałym czosnkiem i plastrami cukinii.Paprykę upiecz w piekarniku.Gdy przestygnie,obierz ją ze skóry i pokrój w plastry.Ciasto francuskie przesyp mąką i wytnij z niego dwa prostokąty,jeden musi być o 4 centymetry szerszy przy dłuższej krawędzi.Na mniejszym placku układaj kolejno:masę szpinakową,mięso gęsie,ser i paprykę.Przykryj płatem ciasta i zlep boki.Wierzch strudla posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem.Piecz około 15 minut w temperaturze 190`C.
marietta