rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowując ten słodki deser, obawiałam się nie tyle połączenia chili z czekoladą, ale tego, czy to się w ogóle upiecze. Bo to mój pierwszy suflet.

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili

 

  • Na dwa suflety:

 

  • 3 duże jajka
  • 20g masła + 1 łyżka do wysmarowania kokilek
  • 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1/2 opakowania mrożonych wiśni Hortex
  • 1 łyżka syropu trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili
Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch. W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, ściągamy z ognia, studzimy. Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy kakao oraz żółtka. Ucieramy na gładką masę. Do ubitej piany delikatnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy powoli aż do całkowitego połączenia się mas. Przelewamy do kokilek, na środku układamy kilka rozmrożonych wiśni. Wkładamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. W tym czasie resztę wiśni przesypujemy do rondelka i smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy. Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym.
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili
Masło topimy, dodajemy mąkę i mleko
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili
Gotową masę przelewamy do kokilek, na wierzch układamy wiśnie