Sposób przygotowania:
Świąteczne krokiety z pieczarkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka i ciągle miksując stopniowo wlewamy mleko i wodę gazowaną oraz olej. Cienkie naleśniki smażymy na rozgrzanej (wcześniej przesmarowanej olejem) patelni. W dużym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pieczarki i chwilę (2 minutki) je obgotowujemy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzięki temu pieczarki podczas smażenia nie stracą na swej objętości i nie ściemnieją.
Obrane cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju - doprawiamy solą i pieprzem, kiedy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy - doprawiamy. Na każdym naleśniku rozkładamy ok 2 łyżki pieczarkowego farszu (nie nakładamy na brzegi).
Zawijamy naleśniki w zgrabne krokiety. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki soli, nieco pieprzu i dokładnie roztrzepujemy. Krokiety panierujemy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej - smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Krokiety tradycyjnie podajemy z czerwonym barszczykiem.
Obrane cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju - doprawiamy solą i pieprzem, kiedy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy - doprawiamy. Na każdym naleśniku rozkładamy ok 2 łyżki pieczarkowego farszu (nie nakładamy na brzegi).
Zawijamy naleśniki w zgrabne krokiety. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki soli, nieco pieprzu i dokładnie roztrzepujemy. Krokiety panierujemy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej - smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Krokiety tradycyjnie podajemy z czerwonym barszczykiem.
zozolek
Co najczęściej robicie do czerwonego barszczu?
Mysiunia
A u mnie w tym roku oprócz takich krokiecików będą również paszteciki - jedne z takim samym farszem jak ten w krokietach, a drugie z farszem z kiszonej kapusty i podgrzybków :)
Kulebiak był u mnie w ubiegłym roku :)