Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Świąteczne krokiety z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyborne w smaku krokiety z farszem pieczarkowym, najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem.

Świąteczne krokiety z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne krokiety z pieczarkami

 

 

  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne krokiety z pieczarkami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka i ciągle miksując stopniowo wlewamy mleko i wodę gazowaną oraz olej. Cienkie naleśniki smażymy na rozgrzanej (wcześniej przesmarowanej olejem) patelni. W dużym garnku nastawiamy wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego, gdy zacznie wrzeć wrzucamy pieczarki i chwilę (2 minutki) je obgotowujemy, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzięki temu pieczarki podczas smażenia nie stracą na swej objętości i nie ściemnieją.

Obrane cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju - doprawiamy solą i pieprzem, kiedy się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i dalej smażymy - doprawiamy. Na każdym naleśniku rozkładamy ok 2 łyżki pieczarkowego farszu (nie nakładamy na brzegi).

Zawijamy naleśniki w zgrabne krokiety. Do miski wbijamy jajka, dodajemy pół łyżeczki soli, nieco pieprzu i dokładnie roztrzepujemy. Krokiety panierujemy w rozbełtanych jajkach i bułce tartej - smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Krokiety tradycyjnie podajemy z czerwonym barszczykiem.
Świąteczne krokiety z pieczarkami
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Świąteczne krokiety z pieczarkami
Etap 2 pieczarki podsmazamy razem z cebula
Świąteczne krokiety z pieczarkami
Etap 3 na nalesnikach rozkladamy pieczarkowy farsz
Świąteczne krokiety z pieczarkami
Etap 4 zapanierowane krokiety smażymy na rumiano