Sposób przygotowania:
Świąteczny bigos
Dzień wcześniej namaczam grzyby.
Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniecwlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym.Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.
Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino,gotuję powoli często mieszając.
Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniecwlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym.Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.
Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino,gotuję powoli często mieszając.