Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Świąteczny bigos Marcina

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W domu mojego męża tradycją jest, że to mężczyźni gotują bigos, dlatego u nas w domu to właśnie mąż przygotowuje to świąteczne danie

Świąteczny bigos Marcina

Składniki:

Świąteczny bigos Marcina

 

  • 4 kg kapusty kiszonej,
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 kg kiełbasy (może być śląska)
  • 1 kg wędzonego boczku,
  • 2-3 łyżki smalcu,
  • śliwki suszone (im więcej tym lepiej),
  • grzyby suszone (im więcej tym lepiej)
  • garść rodzynek,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 200 ml dobrego czerwonego wina,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 owoce jałowca,
  • do smaku: słodka papryka, sól, kminek,kolendra, tymianek.

Sposób przygotowania:

Świąteczny bigos Marcina
Grzybki płuczemy i namaczamy i zostawiamy w wodzie na noc. Następnego dnia je gotujemy, odcedzamy z wywaru (wywaru nie wylewamy, przyda się do podlewania bigosu) i kroimy ma mniejsze kawałki. Kapustę siekamy i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można to zrobić 2 razy). Kiełbasę, boczek i łopatkę kroimy kostkę. łopatkę doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek smażymy na suchej patelni (i tak wytopi się z niego sporo tłuszczu), kiełbasę i łopatkę smażymy na odrobinie smalcu. Usmażone mięso przekładamy do kapusty (patelnie dobrze jest "wyczyścić kapustą, łatwiej będzie je potem umyć, a my "odzyskamy" cały smak smażonego mięsa). Dodajemy grzybki wraz z zalewą, pokrojone śliwki i rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminkiem, kolendrą, tymiankiem, dodajemy jałowiec, ziele angielskie liść laurowy. podlewamy winem i dokładnie mieszamy, gotujemy na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 0,5 godziny.